onsdag 6 september 2023

Kroppsaktivism

Vad är det? 
Jag vet vad jag definierar i det ordet, men det gör visst inte alla.
Att tycka att alla kroppar skall få finnas och synas är otroligt kontroversiellt.
Att försöka ha en positiv syn på min egna kropp är något fult och hemskt. Är jag tjock så SKA jag hata mig själv. Jag skall göra allt för att bli smal och jag måste lyckas annars är jag lat, har dålig karaktär, förstår inte mitt eget bästa, är en belastning för vården och hela samhället. Alla tjocka människor är sjuka, vi lider av obecitas och kommer snart att dö i en hjärtinfarkt, cancer eller någon annan sjukdom som har med övervikt att göra.
Att smala människor också får hjärtinfarkt och cancer har inte med saken att göra. Stackars dem liksom, annat är det med överviktiga, vi får liksom lite skylla oss själva.
Jag som är tjock och frisk då?!! 
Jag har inte diabetes, äter inte blodtrycksmedicin eller någon annan medicin heller. Jag känner mig frisk i min tjocka kropp. Hur skall jag tänka då? Ska jag ändå gå runt och känna mig sjuk för att samhället säger att jag är det?
Jag följer många konton av kropppossitiva tjejer t ex Stina Wolter. Hennes bok ” Kriget mot kroppen” har fått mig att förstå mer om hur bantning förstör kroppen och hur jag vill behandla mig själv och min kropp.
Läs den!!!
Jag läser allt hat som hon och de andra får av alla troll där ute. Jag är imponerad över att de orkar fortsätta.
De enda de och vi andra tjocka vill är ju bara att få finnas till. Att inte behöva gömma oss på stranden och på badet, på restaurangen och på affären. Att tordas söka hjälp i vården utan att bli skammad av läkaren som skall hjälpa mig. Att jag söker för tinnitus och får höra att jag borde gå ner i vikt. Att inte få en operation för att det är farligt om man är överviktig, men en överviktsoperation går bra att göra. Det finns så mycket som är fel i hela den här debatten och jag blir ledsen varje gång det dyker upp troll som inte vet vad de pratar om. Jag möter människor runt mig hela tiden som inte förstår det här med kroppsaktivism, att det inte är bara att tänka kalorier in och kalorier ut. Har man gjort som jag och bantat hela sitt liv så är hela metabolismen förstörd. Jag måste bara försöka läka och försöka älska mig själv och min kropp för att kunna må bra igen.




1 kommentar:

  1. Det är svårt detta…det tycker jag med….som oxå bantat å fastat å haft olika dieter i hela mitt liv. Jag såg dokumentären ”Min tjockumentär” igår…vet inte vad jag ska tycka…Se den❣️

    SvaraRadera