lördag 16 november 2013

Jul jul strålande jul!

Var på Fullerö i dag.
Köpte lite ljus men inga julsaker ännu.
Jo, förresten. Fyra ljus till adventsljusstaken.
Snart är det första advent, min högtid.
Jag skall göra julfint här hemma tidigt i år eftersom vi skall åka upp till Jämtland och fira så vill jag njuta så mycket jag kan här hemma innan vi åker.
Till Lucia skall allt vara klart.
Gran å tomtar och hela midivitten.
Jag tycker bara att det är så jäkla mysigt.
Julen är så härlig.
Jag tycker synd om alla som inte har bra minnen av julen och som inte kan njuta av den.
Själv är jag som ett litet barn när jag tänker på julen.
Egentligen tycker jag att det är mysigast veckorna innan för själva julafton kan bli så uppsjåsad.
Fast jag har vuxna barn så är jag ändå väldigt noga med att de skall känna sig nöjda med julen.
Vi säger varje år att vi inte skall köpa så många julklappar men jag kan ändå inte låta bli att handla.
Jag vill fortfarande se stjärnögon på mina "barn" på julen även om det innebär att plånboken blir tom.
Trettiosju dagar kvar till julafton.
"Tipp tapp Tipp tapp Tippetippe tipp tapp. Tipp tipp tapp"




Ett oskrivet blad

En lugn och lat lördagsmorgon med kaffe framför datorn.
Solen skiner utanför fönstret.
Vad skall man hitta på i dag då?
En hel lördag utan att ha några som helst planer på att göra någonting.
Jag kanske skall låta det vara så?
Inte hitta på någonting.
Jag har lovat sonen att vi skall ut och övningsköra i eftermiddag men det är det enda.
Funderar på om jag skall åka ut till Fullerö för att få lite julstämning.
Deras julavdelning är säkert helt fantastisk nu.
Jag har slut på ljus till min kökslampa så det vore nog lägligt.
Jonny blir bara glad om han slipper följa med :)
Sedan en god middag och mys framför tv:n med Så mycket bättre, ikväll då.
Jag älskar lördagar och söndagar som inte är planerade.
Allt kan hända eller absolut ingenting sker.
Det kan man inte så noga veta.
Nu skall jag ta mig en kopp kaffe till. DET vet jag i alla fall.
TREVLIG LÖRDAG PÅ RE!





fredag 15 november 2013

Fredag me AW å goa tjejer

I dag har jag ett logistiskt problem att lösa.
Jag skall gå hem till en kollega på AW efter jobbet i dag och hon bor nära förskolan.
Så:
Alt 1: Antingen tar jag bilen på jobbet, åker hem med den när jag slutar och tar cykel till henne och sedan hem i natt, med risk att det kan vara frost och skithalt att cykla.
Alt 2: Jag tar bussen till jobbet nu på morgonen, går till henne efter jobbet och en taxi hem i natt.
Alt 3: Tar bilen på jobbet, lämnar den där, går till henne, tar taxi hem i natt och måste hämta bilen på jobbet på lördag.
Alt 4: Tar bilen på jobbet, åker hem med den när jag slutar, tar bussen till henne (med risk för att komma lite sent) och sedan taxi hem i natt.
Alt 5: Tar bilen på jobbet och sedan till henne, dricker inte vin och tar bilen hem i natt!!!....Moahaha....ärå....bara skoja :)

Jag tror det får bli alternativ 3. Det skall vara strålande sol och 10 grader varmt på lördag. Det kan bli skönt med en promenad och hämta bilen då. Jag har ju faktiskt inget annat för mig.
Nu måste jag sätta fart.
Ha en skön fredag hörrni!


torsdag 14 november 2013

Tonar håret

Ja, det var verkligen på tiden att ta bort den där HEMSKA utväxten.
Nu blev det mörkbrun över hela skallen.
Tänkte ta svart först men det är så kall färg på mig.
Då måste jag måla mig varje dag för att inte se så jädrans blek ut.
Mörkbrun blir nog bra...
...tror jag...
Den här gången tog jag inte i något skyddande serum innan färgningen.
Sist jag köpte den här färgen och  gjorde det så fastnade det knappt någon färg i mitt hår så då skippade jag det den här gången.
Får se om håret ramlar av mig nu då bara för det :)
Hade ju funderingar på att klippa mig kort i alla fall .
DU kan va ful


Voffo gör di på detta vise´?

Brrr!
Det är jäkligt kallt i mitt kök nu.
Heimstaden, som vi hyr av har ingen medkänsla med oss hyresgäster när det kommer till värmen i huset.
Det blåser från fönstren och man håller på att frysa häcken av sig när man tr av sig täcket.
På den här bilden har temperaturen ändå stigit två grader sedan jag tog termometern från fönstersmygen.
Där var det bara 14,3 när jag klev upp.
Nu har den legat mitt på köksbordet i 10 minuter och där var det mycket varmare :)
Tycker du att jag skall göra en felanmälan?
Det är ingen idé.
Jag gjorde säkert fem anmälningar förra vintern och fick inte en enda respons.
Det är en förtroendeingivande hyresvärd vi har.
Nooot!
Kvarteret och huset som gud glömde.
Där bor jag!
Vi måste flytta snart. Orkar inte bo här längre.
Jag betalar dyra pengar för att bo i en fallfärdig lägenhet utan värme och men ett vatten som smakar bläähä!
Det har jag också mejlat och felanmält utan resultat.
Jag är med i hyresgästföreningen, borde kanske skicka ett mejl till dem istället!
Sitter här och får frostskador på morgonkvisten.
Kaffet har redan kallnat för att det är så kallt här i köket.
Ska det vara så här va?





onsdag 13 november 2013

Mer om mat...

Jag funderar mycket på det kring maten som vi köper dyrt.
Fast tydligen har vi aldrig ätit så billigt som vi gör i dag.
På 70-talet gick 20% av lönen till mat, läste jag någonstans.
Jag försöker köpa bra mat.
Lägger hellre på någon tia/kg på fläskfilén för att den skall vara närproducerad och inte hitskickad från Kualalumpur eller Danmark.
Jag äter inte fint kött så ofta men NÄR jag äter så vill jag att det skall vara fint och ekologiskt.
Likaså fisk och grönsaker men det spelar nästan ingen roll om man köper dyrt eller billigt för man blir lurad i alla fall.
Flera gånger har jag handlat på min ICA och kommit hem med fel mat.
Lövbiff för nästan 200 kr/kg där bara de översta skivorna i paketet är stora och fina så att man kan göra rullader av dem. Resten i paketet är små skitbitar som man endast kan göra Stroganoff av.
Eller dyra, frysta Pilgrimsmusslor som ser ut som sega fiskbullar sedan man tinat och stekt dem, för 50 kr/st.
Hel laxsida för 130 kr/kg, som stinker fisk när man öppnar paketet och laxen är så platt att det nästan bara är skinnet kvar. Klart att fisk luktar fisk men det kan lukta fräsch fisk eller fiskfisk. Om du förstår vad jag menar.
Jag har kommit hem med dyr, ekologisk, garanterat mogen avocado som varit svart, mjuk och rutten. 2 st för 35 kr.
Om man köper Eldorado eller ICA:S bassortiment kanske man inte förväntar sig bästa kvalitén men när man handlar dyrt så vill man ha valuta för pengarna.
Om man är beredd att betala för kvalité också är det ÄNDÅ inte kvalité, hur skall man då bära sig åt för att få bra mat?
Jag känner hur upprörd jag blir bara jag sitter här och skriver om det.
När skall det komma någon instans som tillvaratar konsumenternas intressen på matmarknaden.
Som det känns nu så är det rena High Chaparall där ute.
Jag köper dyr, färsk kyckling för 80/kg, som det står, innehåller 85% kyckling, på!! alltså en kyckling kostar nästan 150 kr och när jag har kokat den och tagit bort köttet så är ju hälften krås som jag slänger bort.
Om jag håller en hel, färsk kyckling i min hand och det inte är 100% kyckling, vad är då resterande 15 % för något.
Vad sprutar de in i kycklingen som jag skall äta?
Färska räkor kostar 250 kr/kg och de är så små att man knappt ser att skala dem.
Jag kan hålla på att rabbla upp mat efter mat som jag kommer hem och blir besviken på i all oändlighet, känns det som.
När jag flyttade hem i från i mitten på 80-talet så fanns det mycket finare råvaror i våra butiker men nu vill människor knappt betala för maten och för att få fram den här billiga maten så måste kvalitén försämras förstås.
Men det borde finnas fin mat att köpa om man är beredd att betala.
Självklart kan jag åka runt i Upplands gårdar och köpa direkt från gårdar och bönder men jag menar att man borde kunna hitta bra mat på affärerna också.
Tack för mig!





Socker i maten

Jag förstår inte varför det skall vara så mycket socker i all mat?
I söndags ville Knut ha Toast Skagen till förrätt och jag skulle gena lite genom att köpa en färdig Skagenröra att ha som grund till min röra men det blev inte gott.
Den var alldeles för söt!
En röra som man skall ha till räkor och ägg har man väl inte socker i!?
Jag fick blanda ut den med gräddfil och citron för att få fason på den.
Jag kollar på allt vi stoppar i oss och det är socker i nästan allt.
Hur skall vi få bukt med övervikt när det finns socker i allt vi stoppar i oss?
Nu lagar jag mat ifrån grunden och köper sällan dessa färdiga alternativ men jag läste någonstans att svenskar under 40 år inte kan laga mat.
Det är väl skrämmande?!
Är jag den sista generationen som kan laga riktig husmanskost från grunden?
Skulle laga Chicken a la King för ett par veckor sedan men hittade knappt någon hel, frusen kyckling i affären.
Jag fick köpa dyr färsk, kyckling.
När jag flyttade hemifrån på 80-talet och skulle laga den maten köpte jag höns på ICA.
Det får man se sig i stjärnorna efter nu.
Det finns bara äcklig kycklingfilé i frysdiskarna nu för tiden som är fullproppade med en massa nitrit och annat äckligt.
Om de under 40 inte kan laga mat från grunden måste de förlita sig på den där färdiga maten som är fullproppad med smakförstärkare (socker).
Inte undra på att över 50% av svenskarna nu är överviktiga.
Lite underliga tankar så här på morgonkvisten en vanlig onsdag mitt i livet.

P.S Håll tummarna att det går bra när jag skall röntga mitt knä idag. Med bra menar jag att de skall hitta något som går att åtgärda i knät. En operation och sedan bli bra, skulle sitta fint.

Man har väl rätt att ha lite påsar under ögonen när klockan ringer 05.30 va!?