torsdag 12 januari 2012

Det heter vinterkräksjukan

Många vet inte att om man är magsjuk mitt i sommaren så heter det fortfarande Vinterkräksjukan.
Detta är liksom namnet på magsjuka som inte kommer av t ex matförgiftning, utan av ett virus.
Är man magsjuk utan att ha ätit något dåligt så har man insjuknat i vinterkräksjukan.
Anledningen till att jag skriver om denna "trevliga" sjukdom är att den går på mitt jobb just nu. Några barn ligger däckade och en och annan personal. Själv går jag bara och känner efter om jag mår illa :)
Man blir ju lite nojjig när det går magsjuka på mitt jobb eftersom det sprider sig som en löpeld till alla. Barnen som suger på leksakerna, nyser över maten osv osv. Detta händer ju inte på din arbetsplats. Inte kan jag äta hela pepparkorn heller för då får jag magkatarr. Jag kanske får stanna och köpa med mig en Coca cola till jobbet och smygdricka i dag.
Som tur är så har de flesta barn som är sjuka nu fått magsjuka på sin ledighet och alltså inte varit på förskolan och smittats. Man blir nojjig, som sagt, när det går magsjuka på en förskola. Alla går runt och glor misstänksamt på varandra :)
Ingen vill bli smittad förstås.
Nu skall jag åka dit och nojja vidare. Håll tummarna att jag inte blir sjuk nu. 
Men chansen att jag får magsjuka är minimal, jag brukar inte bli smittad. men bara för att jag skriver det så sker det väl, antar jag. 
Jag vill inte bli sjuk!
Peppar, peppar ta i trä!


Vinterkräksjuka, eller Norwalkinfektion, är en infektionssjukdom som orsakas av virus och innebär en akut mag- och tarminflammation, viral gastroenterit. Symptomen är diarré, kräkningar, muskelvärk och feber. Efter inkubationstiden på 12–48 timmar kommer symptomen mycket hastigt, ofta så fort så att den drabbade inte hinner dra sig undan, vilket ökar risken för smittspridning. Symptomen varar oftast 24 till 60 timmar och vanligen blir man fullt återställd.
Kräkningar, diarréer och magsmärtor förekommer. Som mest är sjukdomen aktuell mellan november och april. Det viktiga är att man dricker mycket eftersom man förlorar mycket vätska.
Sjukdomen orsakas av ett flertal olika typer av virus och sjukdomsförloppet varierar något beroende på sort. I strikt bemärkelse rör det sig om calicivirus, med undergrupperna norovirus (så kallad Norwalk agent) och sapovirus.
Sjukdomen varar i ett fåtal dagar, men man är smittsam ytterligare någon dag efter det. Vinterkräksjukan är vanligen ofarlig, om än mycket obehaglig. Ingen specifik behandling finns. Personer som redan innan är försvagade av någon anledning riskerar dock att bli uttorkade, och kan behöva få vätskeersättning intravenöst. Vuxna och i övrigt friska människor behöver dock i regel ingen sjukhusvård. Den är inte immunitetsbildande, det vill säga, man kan bli smittad på nytt kort tid efter tillfrisknandet. Dock bär var femte svensk på en speciell genvariant som gör att calicivirus inte kan ta sig in i tarmens celler. I dessa fall har individen varit immun emot de vanliga virusen, men vintern 2009-2010 observerades en muterad variant av noroviruset som även drabbar immuna.
Smittan sprids via direkt eller indirekt kontakt med sjuka personer, framför allt vid pågående kräkningar, men kan också spridas via mat som förorenats av smittan. Dricksvatten eller livsmedel som har kommit i kontakt med den sjuka eller viruset kan också smittas. Hettar man upp vatten i minst 70°C förstörs Calicivirus. Det är speciellt viktigt att tvätta händerna efter toalettbesök och före måltid. Desinfektion av toaletter med mera bör göras med Klorin och andra klorbaserade rengöringsmedel, alkoholbaserade desinfektionsmedel har begränsad effekt eftersom Calicivirus saknar lipidhölje.
För att ersätta salter och mineraler kan man ta en speciell vätskeersättning i form av brustablett, t ex Resorb från Apoteket.

1 kommentar: