tisdag 5 mars 2013

Eftermiddag med gubben

När jag hade jobbat klart vid 15-tiden så kom Jonny och hämtade mig.
Vi åkte hem och tog en kopp kaffe tillsammans vid köksbordet innan vi gav oss ut på promenad.
Vi gick en omväg till affären för att köpa kaffe.
Nu står Östersundsröran i ugnen och potatisen på spisen.
Det känns väldigt lyxigt att kunna tillbringa en hel eftermiddag tillsammans "bara sådär".
Men eftersom Jonny åker in med mig så tidigt på tisdagar så kan han ju också sluta tidigt.
Lyx!
Om du undrar vad Östersundsröra är för något så kommer receptet här:
ca 400 gr isterband
1 msk smör eller margarin
1 liten gul lök
1 knippe persilja
2 ägg
3 dl mjölk
salt
peppar

Gör så här:
Ta av skinnet på isterbanden och stek dem i en stekpanna samtidigt som du trycker sönder dem med en gaffel. Stek dem tillsammans med den hackade gula löken och persiljan.
Blanda samman ägg och mjölk. Krydda med salt och peppar.
Häll isterbandsröran i äggstanningen och lägg allt i en ugnsfast form.
Stek i ugnen ca 45 minuter på ca 200 grader.
Servera med kokt potatis och rödbetor.

Detta var något som min mamma bjöd på när jag var barn. Har ingen aning om det var hennes eget påhitt eller om det verkligen finns något som heter så här.
Isterbanden blir inte lika "starka" i smaken när man blandar dem med en äggstanning.
Prova gärna!


6 kommentarer:

  1. SÅ roligt! Min ex-sambo frågade mig efter receptet på Östersundsröra, som vi ätit sedan jag var barn. Jag googlade på vinst och förlust, och ditt recept dök upp(!). Trodde att vi var ensamma om att älska denna rätt. Jag kan berätta att det här var det vinnande receptet i en tävling i Länstidningen någon gång på 60- eller 70-talet. :-)
    Hälsningar Marianne

    SvaraRadera
  2. Redan på 60-talet åt jag denna maträtt i lunchrestaurangen på Televerket i Östersund. Jättegott !
    Hälsningar Doris P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att ni hittar receptet på Östersundsröra just på min blogg. Roligt att namnet stämmer.

      Radera
  3. Mina barn älskade Östersundsröra. Lagades till och från under 70- och 80-talen. Kommer att tänka på rätten emellanåt och blir alltid positivt överraskad att det är så himla gott. Tack för ditt recept som många tycks hitta. Denna klassiker är värd det bästa.

    SvaraRadera
  4. Har idag serverat östersundsröra i Nedansjö! Byborna vart förvånad att det var så gott!

    SvaraRadera
  5. Kul att så många hittar receptet på Östersundsröra på min lilla blogg. Smaklig spis!

    SvaraRadera