fredag 15 april 2022

Tjälaknul

Eller tjälknöl, som man säger här nere.
Ikväll skall vi äta det, men det är alltid lika spännande när jag skall laga det.
I går när jag lagt mig och t om somnat så vaknade jag 00.15 av att jag inte stoppat in köttet i ugnen innanjag lade mig.
Köttet skall ju stoppas in fruset, i kall ugn och på 80-90° i ca 8 -10timmar.
Tassa de upp för att lägga in mina två rostbiffar innan jag fick somna om.
Vaknade några timmar senare av att jag kände lukten av stekt mat. - Vem steker korv mitt i natten, tänkte jag. Lite förvirrad tänkte jag att jag drömde och somnade om igen.
Efter ytterligare ett par timmar vaknade jag igen av att det luktade mat.
Helt förvirrad tassade jag ner i köket kl 04.30 för att se om någon verkligen lagade mat mitt i natten?!
Möttes av en lysande ugn och då kom jag på att jag själv hade stoppat in kött där innan jag somnade.
Herregud så dum jag kände mig.
Kl 07.00 kände jag att det nog var dags att lägga köttet i sin saltlag. Sagt och gjort upp igen och koka lagen som jag nu har hällt över köttet.
Nu skall det får gosa i lagen i ca fem timmar.
Det blir gött att skära upp till en potatisgratäng, sallad och en vitlökssås till kvällen.

Så här gör jag Tjälaknul, hur gör du? (Jag vet att receptet säger att köttet skall vara i ugnen i 10-12 timmar, men mina köttbitar var så platta att jag tog ut dem efter  bara 7 timmar.)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar